Våren är här och det är dags att planera trädgårdssäsongen med inköp för alla våra rabatter och planteringar. Men när är egentligen den bästa tiden att plantera växter? Jag utgår från Östergötland.
Våren - mer fokus på tillväxt
Klimat
Här är våren är ofta kall, relativt blåsig och torr. Nätterna är ofta kalla fram till början av juni. Våren går oftast över i en torr försommar och regnet kommer lagom till midsommar. Det här gör att plantorna kan behöva en hel del bevattning vid plantering under våren. Unga plantor som har drivits upp från frö under vinter till vår är ofta mer känsliga mot kalla nätter än plantor som har drivits upp från sticklingar eller delats. Frösådder planteras med fördel ut efter sista frosten (vissa arter som t.ex. luktärtor och sockerärtor är något tåligare).
Tillväxt
Våren är en optimal tid för att dela växter och ta sticklingar, och plantera dessa. Under våren och försommaren har växterna som mest tillväxthormon, vilket betyder att de växer fort. Toppen om du har stora ytor eller nya planteringar att fylla! Passa på att få ut många, många plantor av en köpt planta eftersom små plantor kommer att etablera sig snabbare och fylla ut planteringen snabbare. Vill du lära dig mer om hur du tar sticklingar på bästa sätt? Anmäl dig till workshop 7e april!
Bevattning
Då plantering på vår och försommar kräver mer vatten är mitt tips att plantera större ytor på en samlad plats för att kunna vattna mer praktiskt. Ännu bättre är om du kan lägga ut droppslang till dess att plantorna har etablerat sig. Planterar du en planta här och där i trädgården kommer bevattningen att bli opraktisk och du kommer antagligen att glömma någon planta någonstans.
Utbud
På vår och försommar har plantskolor och handelsträdgårdar som störst utbud. De brukar också ha mer energi, vilja och tid att beställa hem andra sorter än de som finns i butik. Köper du krukodlat material är det också en bra tid då växterna är pigga direkt från plantskolorna.
Slutsats vår: Ska du köpa många växter, fylla stora ytor, plantera nya sammanhållna planteringar eller letar efter mycket specifika arter är våren en bra tid att plantera men gör en plan för bevattningen.
Hösten - varmare, fuktigare
Klimat
På sensommar och höst brukar de första regnen komma. Jorden är fuktigare men också varmare. Medeltemperaturen är högre än på våren. Växter som planteras på sensommar - höst behöver sällan vattnas eller någon extra omvårdnad. Så länge du har en väldränerad jord är detta också en perfekt tid för höstsådd av perenner. För de växter vars rötter är känsligare mot vinterkylan kan det vara bra att få dessa i jorden under sensommaren. Då har de gott om tid att etablera sig innan vintern. Detta gäller t.ex. många barrväxter.
Tillväxt
Tillväxten har avstannat och växterna fokuserar inte längre på att producera bladmassa. De växer alltså långsamt, ibland knappt alls. Om jorden är mycket fuktig och luften är dåligt cirkulerad kan detta också betyda ökade risker för svamp i jorden och på plantorna. Olika svampar är självklart en del av ekosystemet och får såklart finnas i vår trädgård - men på små plantor (t.ex. sommarsådda växter) kan detta ge problem. Se till att jorden är väldränerad och att luften kan cirkulera.
Bevattning
Växter som planteras på hösten behöver sällan vattnas. Här är ett bra tillfälle att stödplantera och fylla luckor i planteringarna, eftersom du inte behöver hålla koll på bevattning. Du kan också så t.ex. marktäckande växter där du har bar jord. Träd och buskar kan också vara bra att plantera nu eftersom de behöver mycket vatten vid och strax efter plantering.
Utbud
Utbudet är ofta sämre på hösten. Handelsträdgårdarna börjar stänga ned för säsongen och kan ha svårt att få hem nya växter för ett rimligt pris då efterfrågan också är lägre. De växter som finns kvar att köpa har ofta stått länge i sina krukor och risk finns att de t.ex. har torkat vissa perioder under sommaren. Alltså extra viktigt att titta på växternas kvalitet och rotsystem.
Slutsats höst: En bra tid för plantering och sådd, men se till så att jorden är väldränerad. Det kan också vara svårare att få tag på bra växtmaterial, så se till att beställa/boka växter i tid.
Plantera hela året
Det går att plantera perenner under hela året, så länge det går att gräva. Det går också att så under hela året (även när det inte går att gräva). Ofta är växter betydligt tåligare än du tror, speciellt mot kyla. Det viktigaste är att välja härdiga sorter för ditt område. På vintern är den största risken att marken blir för blöt (viktigt med väldränerad jord) och på sommaren är den största risken att marken blir för torr (viktigt med bra bevattning). Håller du koll på detta är det bara att testa!
Lycka till med dina planteringar! Kika i Växtkatalogen för att få närmare information om läget för varje art. Hoppas att vi ses i självplocket under säsongen!
/Essie
Comments