top of page
IMG_20220803_172656.jpg

SJÄLVPLOCK AV PERENNER

Nu finns växtkatalogen för 2024 här!

Här kan du se utbudet som odlas på Ängsträdgården samt hitta information om mer än 150 arter! 

Alla arter finns inte i självplocket på grund av platsbrist och säsong, så hör av dig om det är någon art du vill reservera. Inga plantor skickas.

Självplocket är obemannat öppet under växtsäsong med vissa bemannade tillfällen. Öppettider, tider för genomgångar och aktuellt utbud hittar du här i samband med säsongsöppning.

Bläddra i växtkatalogen

sommarkungsljus

INFORMATION

Självplock & Katalog

Plantorna säljs i självplock, det vill säga, du som kund gräver upp plantorna själv. 70 kr/ruta, där det finns en eller flera plantor beroende på storlek och växtart. Rutorna är ca 30x40 cm. Du måste ta med egna hinkar för att transportera plantorna i lite vatten på vägen hem. Handskar om du önskar. Allt annat finns på plats.

Har du frågor om arterna eller önskar en lista med förslag på växter för ett visst läge, hör av dig. En del arter är inhemska (vilda i Sverige) och en del arter är trädgårdsväxter (exotiska arter eller framodlade sorter)

Jag säljer inte fridlysta, invasiva eller potentiellt invasiva arter. 

Försäljningen och katalogen riktar sig till dig som är slutkonsument. Med slutkonsument menas:

- Privatpersoner

- Lokala anläggare/designers/arkitekter som köper för plantering hos en specifik kund.

Att köpa frilandsodlade växter

Du som köper en växt från Ängsträdgården kommer att få hem en planta som har vuxit utomhus i marken. Det gör att plantan har bildat ett större och starkare rotsystem än om den hade vuxit i kruka. 

Eftersom plantan från Ängsträdgården har haft ett samarbete med naturen runt om växtplatsen kan den se lite hängig ut några dagar efter flytt och plantering hemma hos dig. Växten måste få tid att vänja sig vid sin nya växtplats. Klipp gärna ned blommor och en del av blad/stjälkar för att ge plantan en bättre start! Jag rekommenderar att du sätter plantan i vattenbad innan plantering. Vattna regelbundet efter plantering så kommer den att se pigg ut inom en vecka. 

Vid upphämtning kan du ta med ett par hinkar eller liknande att sätta växter i. Kärlen för transport behöver kunna ha lite vatten i botten. Det är bra om växterna förvaras i skugga tills de är planterade så att inte rötterna utsätts för solljus. De kan sedan planteras i komposten, krukor eller andra platser med jord i väntan på slutlig växtplats, eller planteras direkt där du vill ha den. Växterna klarar att stå i vatten flera dygn. Är det risk för frost är det bättre att sätta plantan i jord. Du kan plantera hela året så länge det går att gräva. 

Hållbarhet

Ekonomisk, arbetsmässig och miljömässig hållbarhet är viktigt för mig. De arter jag säljer är uppdrivna på gården, vattnade med regnvatten. För det mesta krävs enbart bevattning några veckor vid plantering, sedan klarar växterna sig själva eftersom de får växa i marken. Frö till nya plantor har jag samlat in själv eller köpt inom Sverige/EU. 

De flesta arter är torktåliga och utbudet gör att planteringarna blommar större delen av året och under vintern bidrar med frökapslar som mat för fåglar och habitat för insekter. Jag odlar inte på mer yta än jag behöver och städar inte i onödan för att lämna material åt naturen. Ogräs får gärna växa på platser där jag för tillfället inte har en annan växt. Jag odlar även många inhemska arter som agerar värdväxter eller föda till våra vilda insektsarter. Jag använder också material som finns på plats, till exempel sten och trä, när jag behöver andra material än växter. 

Har du frågor så hör av dig till angstradgarden@gmail.com.

bottom of page