Ett nytt år är snart här och kanske är det äntligen dags att börja planera trädgården mer ordentligt? Att veta var man ska börja när det gäller trädgårdsdesign kan kännas överväldigande. Och hur får man in biologisk mångfald och hållbarhet utan att kompromissa med estetiken? Den här serien av inlägg ger dig konkreta och praktiska tips på hur du kan ta dig an planeringen av din trädgård. I den här första delen kommer vi att hantera målsättning & budget.
Målsättning
Skapa en visionboard
Fundera ordentligt på vad du vill få ut av din trädgård. Tänk inte på budget, andras åsikter eller andra begränsningar, utan dröm fritt. Kanske vill du få in en damm? Klätterställning/träkoja? Volleybollplan? Växthus? Självförsörjande odling? Bambuskog? Det finns oändligt med möjligheter. Sätt ihop en visionboard med bilder som talar till dig. Välj gärna bilder som väcker känslor hos dig, då kommer du att bli mer motiverad att fortsätta när vissa frågetecken dyker upp. Ha gärna denna visionboard lättillgänglig, till exempel i mobilen. Pinterest är en suverän app för detta. Men även ett vanligt textdokument där du klistrar in bilder från Google fungerar bra. Lägg till inspirationsbilder när du råkar stöta på något du tycker om. Bilderna kan t.ex. ge en riktning för materialval, växtval, former, färger, aktiviteter, funktioner, sensoriska upplevelser (doft, ljud, smak, ljus).
Här hittar du ett exempel på Visionboard/Moodboard: https://pin.it/7CCSjVYm9
Sätt mål för hållbarhet
Fundera på hur du vill hantera hållbarhet i din trädgård. Man brukar prata om att hållbarhet per definition är en balans mellan social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Förslag på målsättningar/visioner:
Min trädgård ska ge mig glädje och inspiration, öka mitt välmående både psykiskt och fysiskt. Ett sätt för mig att träna på att vara mer närvarande.
Min trädgård ska bidra med gemenskap - här vill jag ha stora middagar och aktiviteter med mina vänner, grannar och min familj.
Min trädgård ska vara klimatsmart - jag vill plantera många träd, odla ätbart, välja koldioxidsnåla material och återbruka!
Min trädgård ska vara full av liv! Här finns vilda växter, värdväxter, pollen och nektar till pollinatörer, fågelholkar, insekts- och bihotell, vatten och olika typer av livsmiljöer.
Min trädgård ska vara ekonomisk - jag vill odla ätbart, minska min vattenförbrukning, sätta upp solpaneler, så växter från frö, återbruka och använda gratis material från naturen.
TIPS! Gå gärna in på artportalen.se. Här kan du se inrapporterade artfynd. Kanske har du rödlistade arter i din närhet och kanske kan åtgärder för dessa vara en del av dina mål? Det kan vara t.ex. fåglar, bin eller växter som är hotade. När du ändå planerar din trädgård så passa på att planera in åtgärder för att främja dessa arter. Om de finns i din närhet är det stor chans att de nyttjar det du skapar åt dem. Gå in på Sök, bläddra neråt, välj tidsperiod t.ex. 2022-2024, och välj "Sök med karta/yta" (ungefär mitten på sidan), Zooma in kartan och rita en polygon över det område du är intresserad av. Scrolla längst ned och klicka på "Presentera fynd" -> "Minimerad lista" så får du upp de arter som har rapporterats i din polygon. Det kan ta lite tid att förstå hur du använder sidan, så ge det lite tålamod. Du kan sedan kolla upp arterna på artfakta.se - där finns oftast information om vilka miljöer de trivs i.
Utforma en programplan
När du har satt tydliga mål och visioner som gör dig motiverad och inspirerad, så skriv en så kallad programplan - punkta upp alla funktioner som du vill få in i din trädgård. Den här kommer antagligen att ändras och fyllas på under processen. Det finns ju oändligt med varianter men det kan se ut såhär:
Blommor i rosa, blått och vitt
Odling för kryddor och potatis
Fågelholkar för olika arter
Förstärka vyn ut mot betesmarkerna
Plantera bullerskydd/insynsskydd mot vägen
Tydligare entréer
Bättre belysning (för mig, men med hänsyn till nattaktiva djur och insekter..)
Fruktodling
Hängmatta
Pergola med stort middagsbord
Fler gångvägar
Sittplats i kvällssol
Automatisk bevattning till odlingen & regnvattentunnor!
Du kan sedan försöka prioritera ordningen på din programplan. Vilka saker är viktigast att få in? Vad är stora saker, som behöver planeras ordentligt, och vad är små saker som du kan göra när du får tid över? Behöver du ta hjälp med något av dessa? Gör en plan för hur du ska ta dig an alla dina idéer, så att de faktiskt blir gjorda.
Budget
En hållbar trädgård går ofta hand i hand med en ekonomiskt sparsam trädgård, så vill du ha en så resurssnål trädgård som möjligt är det snarare tid du behöver budgetera för än pengar. Börjar du från 0 är det däremot ofta kostnader i början. Det kan vara verktyg, att ta hjälp med planering, design eller hantverk, gå kurser, inköp av träd och buskar, eller annat du behöver för att komma igång.
Det brukar vara en bra start att skriva upp delmål utifrån din målsättning, och sätta en budget för dessa, istället för hela trädgården på en gång. Förhoppningsvis är trädgården en del av ett livsprojekt snarare än ett engångsköp, och du kommer att ändra dig flera gånger under processen. Så att planera allt i detalj (tycker jag) är ogjort arbete.
Utifrån din prioriterade programplan kan du ju välja vilka delar som får kosta mer, och vilka som bör kosta mindre. Kanske är det viktigt för dig att välja natursten istället för betong när du gör din uteplats och därmed värt att investera mer för att få något som följer din målsättning bättre. Eller så är det viktigare med snabbt insynsskydd mot grannen, och du hellre vill lägga pengarna på inköp av buskar i större kvaliteter, och uteplatsen får istället vara en filt på en bit gräsmatta.
Med hjälp av ett noggrant första skede med målsättning, inspirationsbilder, visioner och programplan så borde du ha det ganska klart för dig var pengar och tid ska läggas i första hand.
Nu hoppas jag att du har en massa nya idéer och kan tillämpa de här tipsen direkt. Gör en visionboard, och skapa ett dokument för målsättning och programplan. Fundera ordentligt! Behöver du hjälp att reda i dina tankar? Hör av dig så bollar vi en timme - går bra med både fysiskt eller digitalt möte.
Sen är det dags för del 2 - Inventering & analys!
留言