Snart kommer kylan och julmyset, men ännu finns det några saker som du kan göra utomhus för att få ett försprång till våren. Smådjur, insekter och fåglar kan också att få en lite bekvämare övervintring med ett par punktinsatser från dig. I inlägget utgår jag från att du vill främja biologisk mångfald, med en lite vildare och mer lättskött trädgård full av liv.
Klicka på bilderna i inlägget för större bilder med bildtexter.
Använd löven i trädgården
Om du försöker skapa en äng, så kallad "trädgårdsäng", blommande gräsmatta eller främja groning av insådda växter så rekommenderar jag att du krattar bort löven från den ytan. Ett tjockt lager löv kväver de flesta plantor. Löven bidrar också med näring till jorden när de bryts ned. Vill du ha rikt blommande marker så vill du inte ha löven som ett täcke över vintern, eftersom många växter behöver ljus och syre för att gro och överleva. De flesta växter som är anpassade för vårt svenska klimat behöver inte heller något täcke. De tål kyla. Vilda svenska växter är bäst på detta, så vill du slippa oroa dig för frysskador så kan du ju odla svenska växter.
Lägg istället löven i planteringar med uppväxta trädgårdsväxter, grönsaker eller snittblommor - där du vill ha mer näring och mullhalt, eller i kallkomposten. Du behöver inte lägga löven i någon sluten svart plastpåse för att de ska brytas ned, de klarar sig bra att ligga utomhus - gör det så enkelt som möjligt. Här kan även massor av insekter och smådjur få en isolerad övervintringsplats.
Fröställningar som boplats och ekonomisk resurs
Ett roligt och tydligt experiment du kan göra är att gå ut och samla några fröställningar. Skaka dem lite lätt så trillar det ut alla möjliga insekter och spindeldjur. Det lever otroligt många små varelser i fröställningar, stjälkar och annat visset växtmaterial, och det är häftigt att faktiskt kunna se det - det ger en helt annan förståelse för hur viktigt det är att spara visset material. Se till att skapa blomrika planteringar och låt de sedan stå över vintern. Det ger både övervintringsplatser till insekter, och födoplatser till fåglar och smådjur.
Förutom att fröställningar främjar liv i trädgården, och är vackert att se på under vintern, så är det också en otrolig ekonomisk resurs som jag tycker att alla borde ta mer till vara på. Det är hur enkelt som helst att samla egna fröer och du kan antingen så dem direkt i planteringen, eller ta in dem på tork för sådd längre fram. Eller varför inte byta med en kompis? Många av de perenner vi har i trädgården producerar frö. Vissa (t.ex. licensskyddade namnsorter, grönväxter som inte blommar, sterila namnsorter osv) gör inte det - men testa allt så får du se. Ett roligt, billigt och enkelt sätt att få fler plantor. Dessutom kan du ibland få lite andra färger eller egenskaper - vore det inte kul att ha en helt egen sort som du har råkat korsa fram?
Gallra/röj & skapa habitat!
Passa på att under vinterhalvåret gallra och röja de ungträd/grenar som ska tas ned och använd materialet för att skapa installationer som insektshabitat. Det kan till exempel vara rishögar, risstaket, stolpar och strukturer som t.ex portaler, staket, eller blickfång enligt bilden för lite estetisk variation. Pinterest är ett toppenställe att hitta inspiration till en massa intressanta skapelser. Du kan ju även passa på att bygga bihotell eller snickra fågelholkar. Ta dessa mörka kvällar och gör något roligt och kreativt med allt material som finns där ute.
Här har jag samlat massor av idéer i en pinterestmapp: https://pin.it/2gc1ls6aX
Säg till direkt om du inte kan komma åt dem!
Övriga punktinsatser för att förbereda trädgården för vintern:
Ta in och tvätta verktyg, kärror, plaster m.m. Då håller de längre!
Hägna in ungträd och buskar för att slippa gnagskador. Hönsnät funkar bra.
Plantera lökar om du vill ha fler - en skruvdragare med jordborr är smidigast för detta.
Om du upplever problem med vildsvin så kanske den bästa åtgärden är att ändra hur du ser på det. Andra åtgärder kan vara elstängsel eller att odla mer näringsfattigt - byt ut gräsmattan till icke-gödslade, marktäckande perennplanteringar.
Gör enklare inmätningar för nya platser i trädgården och gå in och skissa! - Leta inspiration på t.ex. pinterest och instagram. Passa på att boka rådgivning om du vill ha hjälp eller sitta tillsammans.
Slutsats: Vad du gör för att förbereda trädgården för vintern (eller våren) beror på vad du har för syfte och vad du odlar. Jag kör några enkla regler: Gör det enkelt. Gör det du hinner och det som är roligt. Satsa på punktinsatser snarare än kontinuerlig skötsel - det brukar gynna både dig och små liv. Skapar du en trädgård som sköter sig själv, genom att t.ex. odla rätt växter på rätt plats, så behöver du inte förbereda speciellt mycket.
Har du några andra roliga aktiviteter du gör i trädgården under vintern? Eller någon förberedelse som du inte kan vara utan? Kommentera!
Comments