top of page
  • angstradgarden

När ska perenner klippas ned?

Jag får en del frågor om när perenner borde klippas ned på våren, så jag tänkte sammanfatta hur jag tänker i ett blogginlägg. Kort svar: Den bästa tiden är när du har tid och lust, helst någon gång under våren-försommaren (inte hösten) om du vill gynna insekter och nyttodjur.


Men, som ett längre svar så går det att göra skillnad på 3 typer av perenner.


1. Perenner som är örtartade - vissnar ned helt på hösten och bryter nya blad från basen

Detta gäller de flesta perenner. Exempel på dessa: lejonsvans, stenkyndel, temynta, funkia, kaukasisk förgätmigej, höstsilverax, läkevänderot, pion, fläckflockel, malört.


Finns det rester kvar från dessa växter är resterna alltså inte längre levande. Växten har tagit tillbaka näringen från bladverket och lagrar näringen i roten. Det betyder att inga torra stjälkar ovan jord tillför något, och kan därför tas bort utan att skada växten. De brukar gå av relativt enkelt, t.ex. klippa med en häcksax eller räfsa av från växterna. Jag brukar klippa dessa under mars-april när vårlökar och försommarperenner börjar dyka upp. Sedan låter jag resterna ligga kvar i rabatten till dess att de kallaste nattemperaturerna har varit (ca april). Vissa av dessa stjälkar är ihåliga och kan vara hem åt övervintrande insekter - så klipp inte i små bitar.


en plantering i halvskugga med praktbetonika, myskmalva och kornvallmo
Praktbetonika (i fokus), tillsammans med överblommad gökblomster och blommande myskmalva och kornvallmo. Alla är örtartade och vissnar ned helt.


2. Perenner som är vedartade - vissnar inte ned helt och bryter nytt från befintligt grenverk

Exempel på dessa: isop, lavendel, kryddsalvia, kryddtimjan, buskar som t.ex. havtorn.


Dessa växter har fortfarande levande delar ovan jord och kan eventuellt vara något känsligare för tidig klippning. Jag brukar klippa dessa sist (ca april) när jag ser nya små blad eller knoppar som är på väg att slå ut sina blad. Det är inte alltid jag håller den här regeln, ibland klipper jag t.ex. kryddväxterna betydligt tidigare och det är väldigt sällan som jag har sett någon skillnad. Den eviga frågan om när lavendel ska beskäras - som brukar ha helt olika svar, tycker jag visar på att det mesta fungerar.


Dessa växter kan också gallras ur (ta bort enstaka äldre grenar som är döda) eller klippas ned mycket för att gynna förgrening (föryngringsbeskärning). Vilken beskärning du väljer beror mycket på hur du vill att växten ska se ut. Jag klipper ned mina kryddväxter till ca 5 cm över marken för att få mycket ny tillväxt och täta buskar.


isop albus
Isop 'Albus' - en halvbuske/vedartad perenn under sitt första år. År 2 och framåt blir växtsättet rundat och buskigt efter beskärning.

3. Vintergröna perenner

Exempel på dessa: färgkulla, humleblomster, stortimjan, myrvädd, fingerborgsblomma.


Dessa växter brukar inte behöva någon vidare beskärning. Vill du fräscha upp dem lite så kan du klippa bort torkade fröställningar och blad, men de brukar hantera det mesta själva.


blommande stortimjan och nepeta
Stortimjan - en vintergrön perenn. I bakgrunden nepeta.

Slutsats: Jag har inte hittat några studier om när den bästa tiden att klippa ned perenner är, annat än på enstaka, specifika arter, och då oftast buskar. Många "gör såhär"- regler inom trädgård beror ofta på vad ditt syfte är. Jag gissar även att jord, läge och mikroklimat spelar roll samt växtens allmänna hälsa. Är du osäker eller vill testa vad som är optimalt för ditt syfte så prova att klippa (eller inte klippa) några plantor av samma art vid olika tidpunkter. Hittar ni några studier på detta så kommentera gärna! Vore väldigt spännande. Antagligen går det att tajma beskärning för optimal blomning och tillväxt, men jag gissar att skillnaden är knappt märkbar i en vanlig trädgård. Tajmingen skulle antagligen också variera år till år, vilket gör det i stort sett omöjligt att följa. Men intressant oavsett.


Nu ska jag ut och klippa, för att leta fram fler plantor till workshopen 7e april. Önskar en härlig kommande vår- och påskvecka! /Essie

28 visningar0 kommentarer

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page